Huomaa hetki perheessä: E niin kuin erota

 

Huomaa hetki -menetelmän toinen osa liittyy mielen toiminnan rauhoittamiseen ja tiedostamiseen.  Toinen askel on nimeltään erota. Siinä huomaamisen ja pysähtymisen jälkeen pyritään erottamaan, mitkä ovat tilanteessa omat tunteet ja tarpeet ja mitkä itse asiassa toisen ihmisen.

Tunnistamattomat tunteet ovat hallitsemattomia. Ne ovat epämääräistä mössöä, joka stressitilanteessa sumentaa järjen. Usein sekoitamme omat ja toisen tunteet keskenään ja ajaudumme mukaan myös toisen tunnekuohuun. On hyödyllistä tunnistaa ja osata nimetä omia tunteita ja erottaa se, mikä on tässä minua ja mikä sinua.

Myös tarpeiden tunnistaminen ja tiedostaminen tuo tilanteeseen apua. Tunnekuohu syntyy siitä, että joku tai jotkut tarpeemme jäävät tyydyttymättä. Mikä on tuo tarve?

Jos pystyt nimeämään tunteet ja tarpeet, voit todennäköisesti ymmärtää itseäsi ja toista käsillä olevassa tilanteessa paremmin. Tunnet mahdollisesti myötätuntoa teitä kumpaakin kohtaan. Tämä lisää yhteydentuntua ja tuo sovinnon astetta lähemmäs.

Ja kun käsität, mitä tilanteessa tapahtuu, voit kokemuksen myötä ennaltaehkäistä saman tulevaisuudessa.

Aivojen tasolla erota-kohta vaatii kehittyneempiä aivojemme osia toimimaan ja tuo siten tasapainoa tunnekuohuun.

Tässä on esimerkki Huomaa hetki perheessä -kirjasta menetelmän kahdesta ensimmäisestä askeleesta ristiriitatilanteessa:

”Nelihenkinen perhe on lounaalla ravintolassa. Lapset menevät leikkialueelle ja lukevat siellä sarjakuvia. Kun pitää tilata ruokaa, lapset myöntyvät vanhempien ehdottamiin ruokiin, kasvisvartaisiin. Kun ne tuodaan pöytään, isompi lapsista sanoo: 

– Mä luulin, että mä saan hampurilaisen!

– Sähän sanoit, että otat vartaan, vastaa vanhempi. – Et tainnut kuunnella, kun mä kysyin sulta. 

– MUT MÄ HALUSIN HAMPURILAISEN 

Vanhempi alkaa hermostua ja Huomaa, että on aika käyttää Huomaa hetki -menetelmää. 

Erota: Vanhempi tajuaa, että lapsi on pettynyt annokseensa. Vanhempi huomaa olevansa loukkaantunut. Hän on tuonut perheen ravintolaan ja on ollut mukavaa ja sitten lapsi vaikuttaa kiittämättömältä. Hän kokee tilanteen epäoikeudenmukaiseksi ja epäkunnioittavaksi.”

Sama tilanne avautuu seuraavissa kirjoituksissani edelleen…

Kirjassani on lukuisia muitakin tosielämän esimerkkejä siitä, miten menetelmää käytetään arjen tilanteissa. Toivon, että siitä on sinulle kovasti apua! Kirjan voit lainata kirjastoista, ostaa sen tai tulla kurssilleni.

P.S. Tykkääthän myös Facebook-sivustani.
P.P.S. Huomaa hetki -grafiikan on suunnitellut häikäisevä graafikko Linda Praulina.

Tykkää & jaa: